Bayat ekmekle yapılacak tarifler

Konusu 'Kolay Yemek Tarifleri' forumundadır ve Adile tarafından 26 Ocak 2024 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Bayat ekmek ile neler yapabilirim?

    Beslenmemizde önemli bir yer tutmasının yanı sıra kutsal bir değere de sahip olan ekmek, ne yazık ki en fazla israf edilen gıdalar arasında. Özellikle havaların ısınmasıyla kuruyan, tazeliğini kısa sürede yitiren ekmeği çöpe atmak yerine sofralarınıza yeniden kazandırmak için bu yazımızda birbirinden farklı ve pratik bayat ekmekli tarifleri sizin için bir araya getirdik.

    Karamelli Ekmek (4-6 Kişilik)

    4 dilim bayat tost ekmeği

    1/2 su bardağı

    1.5 çorba kaşığı esmerşeker

    1.5 çorba kaşığı (2 0 gram) tereyağı

    100 gram krem peynir

    Bayat tost ekmeklerini küp doğrayıp, fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika renk alana dek pişirin. Yarım su bardağı esmerşekeri tencereye alıp, kısık ateşte eriyene dek pişirin. Esmer şeker eriyince tereyağı ekleyip hızlıca karıştırın ve erimesini sağlayın. Ocaktan alıp, ekmeklerin her tarafı kaplanacak şekilde karamele batırın. Servis tabağına alıp soğumaya bırakın. Krem peynir ve kalan 1.5 çorba kaşığı esmerşekeri mikser yardımıyla çırpıp sıkma torbasına alın. Ekmek dilimlerinin üzerlerine sıkıp, soğuk olarak kahve veya çayın yanında servis yapın.

    Ekmekli Peynir Topları (4 Kişilik)

    3-4 dilim bayat ekmek

    300 gram keçi peyniri

    1/2 demet maydanoz

    1/2 demet dereotu

    1 çorba kaşığı biberiye

    karabiber

    1’er çay kaşığı toz kırmızıbiber ve zerdeçal

    Toz kırmızıbiber, zerdeçal ve karabiberi harmanlayıp bir kenara alın. Bayat ekmekleri tavada veya ekmek kızartma makinesinde ya da fırında renk alana dek kızartın. Havanda dövüp veya mutfak robotundan geçirip toz haline getirin. Üzerine, ufalanmış keçi peyniri, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve biberiye ilave edip yoğurun. Elinizi ara sıra ıslatarak harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Baharatları karıştırın. Avucunuzda yuvarlayıp baharat karışımına bulayın. Buzdolabında 10 dakika dinlendirip servis yapın.

    Ekmek Pudingi (4 Kişilik)

    4-5 dilim bayat ekmek

    3 adet yumurta

    100 gram esmerşeker

    1 çay bardağı süt

    1 çay kaşığı toz tarçın

    1/2 çay kaşığı toz muskat

    1 paket vanilya veya 1 adet çubuk vanilya

    Üzeri İçin;

    2 çorba kaşığı pudraşekeri

    Ekmekleri küçük küçük doğrayın. Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Süt ilave edip çırpmaya devam edin. Tarçın, muskat ve vanilya ekleyip karıştırın. Ekmekleri küçük boy ve yağlanmış yuvarlak kek kalıbına yerleştirip, üzerine sütlü karışımı gezdirin. Kalıbın tabanını tezgaha hafifçe vurarak sütlü karışımın ekmeklerin arasına girmesini sağlayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrol ederek yaklaşık 45 dakika pişirin. Fırından alıp, 5 dakika dışarıda dinlendirin. Kek kalıbından çıkarıp, dilerseniz bütün dilerseniz porsiyonluk çember kalıplarla kesip servis tabaklarına alın. Üzerlerine pudraşekeri serpip ılık olarak servis yapın.

    Kıtır Ekmek Kebabı (4 Kişilik)

    4 dilim bayat ekmek

    600 gram bonfile

    4 adet domates

    1 çay kaşığı kekik

    1 çay kaşığı fesleğen

    1 çay kaşığı biberiye

    2 çorba kaşığı sıvıyağ

    150 gram süzme yoğurt

    5-6 dal maydanoz

    Tuz, karabiber

    Ekmekleri serçe parmak uzunluğunda ince dilimleyip önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 5-6 dakika fırınlayın. Daha sonra kenara alın. Domatesleri rendenin kalın tarafıyla rendeleyin veya küp doğrayıp sos tenceresine alın. Üzerine kekik, fesleğen, biberiye, tuz ve karabiber ilave edip, orta ateşte 15-20 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Bonfileyi ince uzun dilimleyip yağsız kızgın tavada mühürleyin. Daha sonra sıvıyağ ilave edip yumuşayana dek ara sıra tavayı sallayarak pişirin. Yoğurdu bir kaba alıp, azar azar su ilave ederek hafif akışkan bir kıvam alana dek çırpın. Ekmekleri servis tabaklarına alın. Üzerlerine yoğurt ve ardından domates sos gezdirin. Bonfileyi yerleştirip, maydanoz serpin ve sıcak olarak servis yapın.

    Bayat ekmeklerinizi çöpe atmayın, bu tariflerle değerlendirin! Birbirinden pratik ve leziz bayat ekmekli tarifler bu ay Sofra dergisinde.