Peygamber Efendimizin tebliğe başlaması ve ilk müslümanlar

Konusu 'Hz.Muhammedin hayatı' forumundadır ve Lasey tarafından 19 Ekim 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İslam Dinine İlk Tebliğ ve İlk Müslümanlar

    Peygamber Efendimiz, risaletle görevlendirildikten sonra en yakınlarından başlayarak İslam’a davet vazifesini yerine getirdi. Peygamberimize ilk inanan kişi Hz. Hatice’ydi. Vefalı eş, her zaman Peygamberimizin yanındaydı. Servetini Peygamberimizin emrine vererek, İslam daveti için harcadı. Asilliği, iffeti, cömertliği ile tüm inananlara örnek oldu. Her zaman Peygamberimize destek oldu. Vefatından sonra Peygamberimiz her zaman onu hayırla ve özlemle andı. Hz. Hatice’nin kendisine verdiği desteği şu hadis ile bize anlattı: “Allah’a yemin ederim ki bana Hatice’den daha hayırlı bir hanım verilmemiştir. İnsanlar beni inkâr ettiği zaman o bana iman etti. İnsanlar beni yalanladığı zaman o beni tasdik etti. İnsanlar beni mahrum ettiği zaman o bana malıyla sahip çıktı. Allah beni ondan, diğer hanımlara nasip olmayan çocuklarla rızıklandırdı.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, C 8, s. 204)


    Ebu Talip’in geçim sıkıntısı çektiği dönemde Peygamberimiz amcasının oğlu olan Hz. Ali’yi yanına almıştı. Bir gün Peygamberimiz ile Hz. Hatice namaz kılarken Hz. Ali onları gördü. Bu yaptıklarının ne olduğunu sorduğunda daha on yaşlarında olan Hz. Ali’ye Peygamberimiz “Yerleri ve gökleri tek bir Allah’ın yarattığını, kendisinin de O’nun peygamberi olduğunu” söyledi ve onu İslam’a davet etti. Yaklaşık dört yıldır peygamberin evinde, onun ailesi ile birlikte kalan Hz. Ali bu önemli teklife, babası ile konuştuktan sonra cevap vereceğini söyledi. Peygamberimiz İslam’a ilk davetin gizli olmasından dolayı bunu kimseye anlatmamasını istedi. Hz. Ali o gece düşündü ve sabah mutlu haberi Peygamberimize verdi. O, artık Müslüman olmuştu. Ardından Peygamberimizin azatlı kölesi Zeyd b. Harise’ye (r.a.) mutluluk sırası gelecekti. Peygamberimizle uzun yıllar beraber olan Zeyd (r.a.) hiç tereddüt etmeden İslam’ı kabul etti. Böylece ilk inanan Müslümanlardan olma şerefine erişti.


    Peygamberimizin ailesi dışından İslam’a ilk davet ettiği kişi Hz. Ebu Bekir oldu. Arkadaşına çok güvenen Hz. Ebu Bekir, bu teklifi tereddüt etmeden kabul etti ve Müslüman oldu. Onun Müslüman olması Peygamberimizi çok sevindirdi. Hz. Ebu Bekir de en yakın arkadaşlarına İslam’ı anlattı. Onun İslam’a girmesinin ardından, Hz. Osman, Hz. Talha , Hz. Zübeyir, Hz. Abdurrahman b. Avf, Hz. Sa’d b. Ubeydullah , Hz. Erkam, Hz. Habbab b. Eret, Hz. Ebu Ubeyde b. Cerrah da İslam’ı din olarak kabul etmişlerdir. İlk Müslümanlar arasında Hz. Ebu Bekir ve Hz. Osman gibi çok zengin sahabilerin yanında Hz. Bilal, Hz. Habbab gibi köle ve fakirlerden bir grup kimse de müslüman oldu.