Kadir gecesini kaçırmamak için en güzel yol

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 3 Haziran 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Resul-i ekrem Efendimiz (s.a.v) Ramazan’ın son on gününü ve gecesini her zamankinden biraz daha fazla ibadetle geçirirdi, Kadir Gecesini de kaçırmamak isterdi. Bu nedenle Ramazan’ın bu son on gününde genellikle itikafta olurdu.

    Aişe radıyallahu anha şöyle dedi:

    “Ramazan ayının son on günü gelince, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ibadetle ihya eder, ailesini uyandırır, kulluğa soyunup paçaları sıvardı.” [1]

    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) özellikle Ramazan ayının son on gününde yani yirmi birinci geceden itibaren, bu bereketli geceleri her zamankinden daha fazla ibadetle geçirirdi. Bunun bir nedeni, bin aydan hayırlı olduğu Kur’an-ı Kerim’de bildirilmiş olan Kadir Gecesi’nin bu geceler arasında bulunmasıdır. Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) bu geceleri her zamankinden biraz daha fazla ibadetle geçirirken, Kadir Gecesini de kaçırmamak isterdi. Bu sebeple ramazanın bu son on gününü genellikle itikafta geçirirdi.

    RAMAZAN’IN SON ON GÜNÜNÜ İBADETLE GEÇİRMEK SÜNNETTİR

    Resul-i Ekrem Efendimiz'in (s.a.v) bütün bir geceyi uyanık olarak ibadetle geçirdiği bilinmemektedir. Bu husus Hz. Aişe’nin gözlemleriyle sabittir. O halde geceleri ibadetle ihya etme sözü, gecelerin büyük kısmını ibadetle geçirme şeklinde anlaşılacaktır.

    Ailesini bizzat uyandırması ya da uyandırılmalarını istemesi, onların da bu konuda daha ciddi bir gayret içinde olmalarını arzu etmesindendir.

    “Paçaları sıvamak” ifadesinden, kadınlarından uzaklaşmak anlamını çıkaranlar da olmuştur. Her hal ü karda Hz. Muhammed Efendimiz’in, Ramazan’ın son on gününü yoğun bir ibadetle geçirdiği anlaşılmaktadır.


    [1] Buhari, Leyletü’l-kadr 5; Müslim, İ’tikaf 7. Ayrıca bk. Ebû Davûd, Ramazan 1; Nesai, Kıyamü’l-leyl 17; İbni Mace, Sıyam 57.