Soru Hızır ve Muharrem oruç ne zaman tutulur? oruç hakkında kısaca bilgi verelim?

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve saadet tarafından 11 Eylül 2018 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Hızır ve Muharrem oruç ne zaman tutulur?oruç hakkında kısaca bilgi verelim
    Hızır ve Muharrem Orucu ne zaman tutulur?
    Hızır ve Muharrem Orucu


    Alevilik-Bektaşilikte önemli bir yere sahip olan hızır orucu özellikle şubat ayının 13,14, 15. günlerinde tutulur. Bazı yörelerde ise beş veya yedi gün olarak tutulur. Hz. Ali ve Hz. Fatıma'nın (r.anh) tuttuğu rivayet edilen bu oruç, Alevi-Bektaşi geleneğinde önemli bir yeri vardır.
    Alevi-Bektaşiler, Allah Teala rızası için bu orucu tutarlar ve arkasından cemevlerinde toplanarak kabulü için Allah’a teala dua ve niyazda bulunurlar.
    Alevilik-Bektaşilik geleneğinde Muharrem ayına büyük önem taşır. Bu ay içinde Aşure gününün olduğu aydır. Alevilik-Bektaşilikte bu ay boyunca Hz. Peygamber ve Ehl-i beytine salavat getirilir. Başta Kerbela'da şehit olan Hz. Hüseyin ve Ehl-i beyt için mersiye ve dualar okunur.

    Alevi-Bektaşiler, Muharrem ayında kimi yerlerde 10, kimi yerlerde de 12 gün oruç tutarlar. Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve Ehl-i Beytin anısına tutulan oruç aslında bir yas orucudur.
    Bundan dolayı Muharrem orucunun diğer bir adı da Yas-ı Matemdir. Bu dönemde: Su içilmez (Ancak hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir), tıraş olunmaz, çamaşır yıkanmaz, hayvan ve ağaç kesilmez. Et, soğan, sarımsak, yumurta yenilmez. Aynaya bakılmaz, süslenilmez. Düğün, oyun ve çeşitli eğlenceler yapılmaz
    Muharrem ayının on üçüncü günü, İmam Zeynel Abidin'in Hz. Muhammed'in soyunu günümüze kadar taşıdığı için şükür kurbanı keserler. Aşure pişirip dağıtırlar. O günün akşamı da cemevlerinde “Muharrem cemi” yaparlar.